Kunstnerne fra
Bag Fortet

 
 

Viggo Mortensen

 
Aage Mortensen

 

 

Gladsaxe

 

 

 

Jørgen Bille

Viggo Mortensen

Født  den 29. mart 1927 og 
død den 20. april 2001

I de unge år var han noget usikker i sin streg og havde ikke broderens sikker streg, men han udviklede sig til fremragende skulptør med helt sin egen stilart, hvilket tydeligt fremgår af hans udhugget dyr i teaktræ. Men tide var i mod ham, stilen dengang var rene lige linier. Viggos stil var den, at man skulle kunne se hvert et hug, hvilket er med til at give hans dyr liv.

Desværre må man nok sige, at hvad talentet angår indenfor malerkunsten, bærer hans landskabsbilleder præg af, at familien har stået bag ham og sagt, ”Bli´ nu færdig og lad os komme videre”. 

Mange af hans flotte malerier er kun akvareller, som var tænkt til, at bruges til at male et rigtigt billede. Her er det især hans Italienske billeder der gør sig fremragende, der er lagt sjæl i billederne, streg og farver er unikke i Viggos malerkunst.

Fra sidst i 60´erne til midt i 70´erne er hans foretrukne materiale cement og i det for han lavet en række flotte dyr: Næsehorn, chimpanse, skildpadde med ugle, tudse og en nisse. En giraf og en antilope blev slået i stykker, Viggo var ikke helt tilfreds med deres udsende. Efter en årrække at have kunstnerisk ligget stille kommer lysten til at skab igen, og han når at male en række flotte billeder, før han dør bl.a. et billede fra Smørmosen ”Sø med svaner” .

L

si.

U

L

a

a.

A

b

C

Her er nogle af Viggos skulpture
for her lå et stort talent gemt. 

Her en torsk hugget ud i hvidtjørn 80 cm høj 

D

Skildpadde med ugle formet i cement 

E

Kopi af en ørred på 66 cm fanget af Frederik ved Sandkås på Bornholm.

 

Elefanten og Girafen prøvede Viggo at sælge til den Permenent, men "kom igen , når De har slebet dem".

 

 


Billedtekst til fotografi af jorden