Faunaen i Cuba

 

Cuba

 

 

Rød Grøn Fugletur

 

 

 

 

 

 

 

 

Flora

 

 

 

Paradis

 

 

 

Strejftog

 

 

Truede

 

 

 

En Hotelbetjent

 

 

 

 

Ecotourism

 

 

 

WORLD ENVIRONMENT DAY 2007

 

 

 

150 million trees to be planted this year  

 

 

 

CLEANING UP HAVANA BAY

 

 

 

 

 

Flora and Fauna Under Scrutiny

 

 

 

 

 

Cayo Coco

 

 

 

Steder

 

 

 

 

Snegle

 

 

 

 

 

Mere natur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rød Grøn Fugletur

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Cubas varierede landskab giver tilflugt for et fascinerende dyreliv. Fra dets bjergtoppe til søernes dyb, på dets mangfoldige øer og i bugter og fjorde og frodige dale er øen et naturligt paradis.
Det cubanske ørige har en overflade på 110.922 km2 - heraf er 105.006 km2 øen Cuba. Cuba måler på sit bredeste punkt fra Punta Practicas til Puerto de Mota 210 km. Det smalleste punkt fra Mariel til Majana måler 32 km. På grund af sin form har øen en meget lang kystlinie, ca. 5.746 km.

Hvor skal man se på fugle, Anoler og andre af Cubas dyr? Ofte behøver man ikke at gå længere ud end i hotellets have, og jo længere uden på landet hotellet ligger, des flere forskellige dyr og planter vil man få at se. De fleste turister besøger Soroa, med sine grønne bjerge, den lille flod Orkidehaven, og i området kan ses 50 af de træarter der findes i Cuba. Vinales med sine spændene bjergformationer fra sen Jura-tid i Pinardel Rio og Guama ude i Zapata-sumpen / Svinebugten i Matanzas og Trinidad, fem gode steder at iagttage Cubas flora og fauna, men de færreste ser mere end helheden, det smukke natur- panorama. Tag traveskoene på, naturen må gerne betrædes, men træd varsomt, der kommer andre efter dig.

"Det er nødvendigt at vi tager stor omsorg i beskyttelsen af den specielle cubanske Fauna, ikke kun af økonomiske og æstetiske grunde, men også på grund af den store betydning den har, som en del af den biologiske kæde".
Orlando Torres Fundora

Her er nogle af de fugle, firben og frøer du kan se i Cuba

Viñales dalen i Pinar del Rio
Cuban Tody, Cartacuba, Todus multicolor
Kalkungrib, Aura Tiñosa, Cathartes aura
Vandfald i Escambray bjergene Kolibri. Zunzún, Chlorostilbon ricordii

På mange af de små øer findes store leguaner (lguanas).
l Cuba er der desuden flere slags skildpadder - og i havet, havskildpadder. På øen Los Cocos er der et center for skildpadder, Tortugas.
Cuba har verdens måske verdens mindste frø (Rana) på kun 1 cm. Sminthilus Limbatus. Når man får set ordentligt efter, har man mulighed får at se mange forskellige slags frøarter, Løvfrøer, tudser (Sapos) og kæmpe "springfrøer". Cortina Parken i Pinar del Rio er i denne henseende et besøg værd. Nogle kilometer, der fra ligger Cubas største National park; La Guira, den er på 22.000 hektar.

Både i Havet og i mangrovesumpen kan man se mange forskellige krabber. I de store opdæmmede søer er der udsat ørred og Sort- og Stormundet Aborre. En af disse søer er Lago Hanabanilla i Sierra Escambray - omgivet af smuk natur. 
Insektliv: Der findes mere end 15.000 arter af insekter. De flotteste er sommerfuglene, også selvom deres farver domineres af sort og brunt. Der er mere end 180 arter af Dagsommerfugle, 28 arter findes kun i Cuba. Er man for første gang i troperne, kan man forundres over, hvor store insekterne er. 
Topes de Collantes (Sierra Escambray) er et godt sted at se på sommerfugle, papegøjer og planter.  

Amazon papagøje, Cotorra, Amazona leucocephala
Hutia

Cubas varierede landskab givertilflugt for et fascinerende dyreliv. Fra dets bjergtoppe til søernes dyb, på dets mangfoldige øer og i bugter og fjorde er øen et naturligt paradis

Øen har 54 arter indenfor pattedyr, 335 fugle, 106 reptiler, 1400 bløddyr, 15.000 insekter. Øens 4 bjergegne er centre for bl.a. disse dyrearter.
Der er ingen "farlige" dyr i Cuba. De fleste dyr er middelstore eller små, men der er dog et par store dyr. Man har importeret Vildsvin og hjorte til øen, samt aber fra Vietnam, i et forsøg på at redde arten fra, at uddø, har man udsat aberne på en ø, og aberne trives godt i Cuba.
Cuba har 14 forskellige slanger, ingen af dem er farlige for mennesker. Den Cubanske Boa ( La Maja de Santa Maria) kan blive 4 meter lang, men det krybdyr man oftest ser, og som findes overalt fra den mindste park til den vilde natur, er Anolerne. De findes i flere farver, men er fortrinsvis brune eller sort, de kan skifte farve efter sindsstemning. Den største af Cubas anoler: Ridderanolen (Anolis equestris) kan blive op mod en halv meter lang.
Der findes 60 arter af anoler, gekkoer og firben, som beboer forskellige biotoper - de er ganske ufarlige og sjove at studere.

  I Baracoa-området lever et pattedyr, som man troede var uddød for mange år siden, Almiqui, Solenodon Cubanas, et levende fortidsdyr. Den hører til Insectivora, en primitiv orden af pattedyr. Zoologisk fanget første gang i 1838 af Felipe Poey. Derudover findes der 8 forskellige Hutia (Jutia). De varrierer i størrelse, den største er på størrelse med en kanin, men med lange haler. Nogle af arterne er; Congo, Jutia, Carabali og den sjældne Capromis Garridoi, som findes i den sydlige del af landet og på isolerede øer.

Sierra Maestra

Det er i Zapata-halvøens sumpe og mangroveskove, man kan være heldig at se Cubas krokodille, Crocodilus Rhombifier, men vil man være sikker på at møde den, skal man besøge Krokodillefarmen ved Guama.
Cuba har verdens måske mindste amfibie, en lille frø på kun l cm. Sminthilus Limbatus. Når man får set efter,  kan man se mange forskellige arter af  frøer; Løvfrøer, tudser og kæmpe  »springfrøer«. Cortina Parken i Pinar del Rio er i denne henseende et besøg  værd. 
Man skal se sig for hvor man træder. Noget bevægende sig i mørket på jorden, der hvor min fod ville ramme ved næste skrid, et blad - et insekt ? Nej, en lille frø - Sminthilus Limbatus.

 

Verdens mindste frø Sminthilus Limbatus Verdens mindste frø
Humlebikolibrien,  Zunzuncito

I luften i den tropiske nat kan man være heldig at se verdens mindste flagermus, Sommerfugle-flagermusen, samt flere andre flagermusearter. Fugle: Fugle har større bevægelsesfrihed end andre dyr. 21 arter, af de 335, der opholder sig fast eller optræder som sommer- eller vintergæster i Cuba, findes kun i Cuba. 121 arter yngler i landet. 
Verdens mindste fugle findes i Cuba; Humlebikolibrien, i Cuba: Zun Zuncito, også kaldet Prinsesse Helenes Kolibri, er ikke større end en humlebi. Tocororo, Cubas nationalfugl er opkaldt efter sin stemme. Blandt andre fugle man kan se, er flamingoer, pelikaner og mange forskellige slags hejrer. En fugl man ofte ser ved hotellerne er den kilehalede Chuchingvaco, sort fjerdragt og på  størrelse med en skade. Rovfugle er  sjældne, dog er den amerikanske falk  almindelig, som vores Tårnfalk. En  fugl man ikke kan undgå at se er Aura  Tiñosa, Kalkungribben, svævende i revolutionens farver på himlen over  land og by. Sort fjerdragt og rødt hoved. Ungfuglene i brunt og med gråt  hoved. 

Sapito de Topas Collentes Kohejre, Bubulcus ibis
Manti Anole


I havet:  
I havet omkring Cuba er der lokaliseret  omkring 900 arter af fisk. Mange af disse er en fisketur værd. Sejlfisk, Sværdfisk, Bonti og Hajer. Langs koralrevene  findes fiskene i alle tænkelige og utænkelige farve sammensætninger - flot  ser det ud, men lad koralerne stå og  konkylierne ligge, så den næste også  har noget smukt at se på. Selv en svømmetur med snorkel og briller giver rig  mulighed for at nyde verden under havets overflade.

Nær Baracoa Foto:  Rasmus

Loggerhead kingbird, Tyrannus caudifasciatus

Nær Baracoa  Foto: Rasmus Stripe-headed Tanger, Cabrero,  Spindalis zena
Klik her  Foto: Rasmus nær Baracoa

Nyd naturen og lad den stå, til andre kan gøre det samme.
Det rigtige udstyr gør oplevelsen større: fodtøj (tåle vand/mudder) Lette lange bukser/lang ærmet skjorte (helst noget myg ikke kan stikke igennem ) Kikkert 10x25 til skov, 16x50 til åbne sletter og strand. Digital camera 10 gange tele og marko, masser af hukommelse og batterier. 
Noget vandtæt til at pakke dit udstyr, pas, penge ind i, når regnen kommer. 
Cuba er et varmt smukt og varmt paradis derfor skal man sørge for noget at drikke.

Foto: Johnny Mortensen  

Litteraturliste:
Birds of The West Indies af James Bond (filmhelten 007 er opkaldt efter ham). Reptiles de Cuba af Mario Buide. Protejamos nuestra fauna af Vicente Berovides. Amfibios de Cuba af Fernado N. Ruiz Garcia. Las Aves de Cuba tome 1- 2 af Florentino Garcia. Atlas de las Mariposas af Pastor Alayo y Luis R. Hernandez. Tropical Blossoms of the Caribbean af Dorothy & Bob Hargreaves.

Links: Mangler du en Kikkert, Fuglebog kik på:
  www.naturbutikken.dk Dansk Ornitologisk Forening
  http://www.ldf-net.dk/ Interesseret i fugleopdræt.

http://www.cubasun.net/cuba_naturally.html

http://www.kohmann.ch/cuba/las_terrazas.htm
http://birdingcuba.com/
 http://diverssite.com dykning
http://birding.about.com/
http://www.camacdonald.com/birding/carcuba.htm

http://birdingcuba.com/santiago.htm